En jämförelse mellan färsk vetegräsjuice och pulverjuice

Jag fick en fråga om hur mycket av näringsvärdet man tappar när man dricker vetegräs som pulverjuice istället för färsk juice.

Det kan ju låta självklart att den färska juicen är bättre, men det är inte nödvändigtvis sant alltid. Vetegräs som odlas på brickor, inomhus under konstgjorda förhållanden blir normalt inte alls lika näringsrika som vetegräs som odlats utomhus på en ekologisk odling.

Jag forskade lite och hittade lite siffror på vad färsk vetegräs-juice innehåller när det är odlat på bricka. Sen jämförde jag det med våra näringsvärden i det gräs som jag säljer på basbalans.

Det blev inte en komplett jämförelse eftersom det inte finns särskilt mycket information om den färska vetegräsjuicen, men jämförelsen ger i alla fall en fingervisning om hur skillnaden ser ut.Jag har räknat på en dagsdos på 0,5 dl färsk juice eftersom det är vad som rekommenderas bland juice-makare på nätet.

Så här ser siffrorna ut på de värden jag kunnat jämföra:

Ämne

Enhet

0,5 dl färsk vetegräsjuice odlad inomhus

Dagsdos vetegräspulver från basbalans.
(3 tsk)

Beta-caroten

mg

0,13

9,45

Ca

mg

13

65,625

Fe

mg

1,18

3,75

K

mg

75

431,25

Vitamin C

mg

2

11,85

Vitamin E

mcg

1 555

415,5

Som du ser finns det betydligt mer Vitamin E i den färska juicen, men i övrigt är värdena faktiskt betydligt bättre på juicen av vetegräspulvret!

Största anledningen till skillnaden är förmodligen att det är i praktiken svårt att komma upp i tillräcklig mängd vetegräsjuice när man odlar själv. Det krävs rätt mycket jobb och ganska stora odlingsytor.  Sen finns det ju andra aspekter på det här med att odla själv som jag skrivit om i ett tidigare inlägg.

Döm själva!