Finns det arsenik i vetegräs?

Du kanske har läst om arseniklarmet som huserade i media nyligen. Med det larmet som bakgrund fick jag nyligen denna fråga från en av våra kunder:

Jag köper vetegräs från er och är jättenöjd. Jag har dock en fråga ang det som det skrivits så mycket om de senasre dagarna ang arsenik i risprodukter. Tänker att vetegräset som växer i Kina kanske också innehåller arsenik? Jag vet ju att ert vetegräs är ekologiskt odlat och noga kontrollerat osv men eftersom det verkar som om även ekologiskt ris verkar kunna innehålla arsenik så blev jag lite undrande? 🙂

En jättebra fråga. Och jag tänker att fler är nyfikna på svaret, så här kommer det.

Först och främst vill jag poängtera att arsenik är ett grundämne som förekommer naturligt i vissa områden, så därför har det inte så stor betydelse för arsenikhalten om vetegräset (eller riset) odlas ekologiskt eller inte.

Det går inte heller att svara generellt på frågan om vetegräs innehåller arsenik eller inte. Det beror helt enkelt på var vetegräset är odlat.

Vetegräset du hittar hos oss på basbalans är därför också kontrollerat med avseende på arsenikhalter, som en del av det löpande kvalitetsarbetet hos vår leverantör. De senaste mätningarna visade på halter av 0.12 mg / kg. Det finns idag inga satta gräsnvärden för arsenik i livsmedel, men det gränsvärde som ligger på förslag ligger på 0.2 mg/kg. Vårt vetegräs ligger med andra ord långt under den nivån.

Men som sagt. Om du handlar vetegräs hos någon annan leverantör kan det vara andra värden som gäller, och som alltid rekommenderar vi att du kontrollerar att din leverantör har koll på innehållet i de produkter de säljer.

Men du som handlar ditt vetegräs hos oss kan lugnt fortsätta att ta din dagsdos som vanligt.