Fria radikaler

Du har säkert hört talas om begreppet “fria radikaler”. Och att fria radikaler är dåliga för hälsan

Men vad är fria radikaler egentligen? Och varför är de farliga?

Begreppet kommer från kemin. För det handlar om en process som sker på molekylnivå i kroppen. Som du kanske minns från skolkemin så är en molekyl en sammansättning av olika atomer. När två väteatomer och en syreatom går samman bildas till exempel molekylen H2O. Även känt som vatten.

Anledningen till att molekyler bildas är att naturen strävar efter att bilda så stabila konstruktioner som möjligt.

Men en levande organism är inte alls någon särskilt stabil konstruktion alls. Molekylerna i din kropp är i ständig förändring. Ett exempel är när dina celler omvandlar socker (en molekyl) till energi, vatten (en mindre molekyl) och koldioxid (också en molekyl). Cellen använder energin och restprodukten koldioxid andas du ut.

Det låter kanske enkelt, men processen innehåller många mellansteg där elektroner flyger hit och dit mellan molekylerna för att binda ihop atomerna i olika tillfälliga konstellationer längs vägen.

En molekyl som tappar bort en elektron i det här virrvarret blir instabil, och det är en sådan molekyl vi kallar för en fri radikal.

Fria radikalerEn fri radikal kommer därför att försöka roffa åt sig en elektron från första bästa granne. Vilket kan leda till att grannen tappar en elektron och blir en fri radikal i sin tur. Men det kan också leda till att grannmolekylen bryts sönder i mindre delar (där varje del också kan vara fria radikaler).

Fria radikaler ställer alltså till det för sin omgivning, och kan orsaka skada på omgivande molekyler. Det här är en viktig orsak till varför vi åldras, enligt vetenskapens gällande teorier.

Samtidigt är fria radikaler en naturlig del i en levande organism. Den dåliga nyheten är alltså att:

Det går inte att undvika fria radikaler.

De är en del av kroppens naturliga processer, och en biprodukt av din förbränning.

Men som du sett så skapar fria radikaler en kedjereaktion i din kropp. Och det finns saker du kan göra för att minska konsekvenserna av dessa kedjereaktioner.

Du har säkert hört talas om antioxidanter.

Antioxidanter ger dig ett skydd mot effekterna av fria radikaler.

Antioxidanterna är nämligen molekyler som har lätt att släppa ifrån sig elektroner. Om du har gott om antioxidanter så har du därför gott om resurser att neutralisera de fria radikalerna, och därmed stoppa den destruktiva kedjereaktionen i god tid.

Och föga förvånande finns det antioxidanter i naturlig mat, som grönsaker och frukt. En bra tumregel är att ju mer färg din mat har, desto mer antioxidanter innehåller den.

Vetegräs då? Ja, som du vet från tidigare inlägg har vi på basbalans.se ingen riktigt enkel förklaring till varför vetegräs har så fina egenskaper.

Men en sak vet vi. Det finns massor av antioxidanter i vårt vetegräs, bland annat i formen av enzymet Superoxid Dismutas (SOD). SOD är en viktig antioxidant som hjälper till att försvara dina celler mot de fria radikaler som uppstår när kroppen förbrukar syre.

Så hur vet du att det finns SOD i ditt vetegräs? Du frågar tillverkaren, som kan mäta sånt i sina labb. Förutsatt att de är seriösa. Och ja. Självklart finns det SOD i vetegräset på basbalans.

Kankse är det därför vetegräs är så bra.

Vem vet? 🙂