Klorofyll och effekterna av det

Vetegräs innehåller höga halter av klorofyll. Min underbara fru har samlat in lite referenser från nätet om effekterna klorofyll har på oss människor. De kommer här.

Klorofyll är det ämne som gör växter gröna och finns i de flesta frukter och grönsaker.
För människan har klorofyll många välgörande egenskaper, tex:
Att stödja produktionen av röda blodkroppar, minska kolesterol, sänka blodtrycket och bidra till ett starkt immunförsvar [1-4].
Att förhindra bakterietillväxt och göra det möjligt för kroppen att producera enzymer som skyddar mot cancer [5,6].
Att forma molekylsammansättningar med vissa kemikalier, som exempelvis aflatoxin [7] som misstänks orsaka cancer, och därmed blockeras dess cancerogena effekt.

Referenser

1. E. G. Snyder, ”Bacteriostatic substance and process for making the same,” U. S. Patent 2, 274, 101 (Feb. 24, 1942)
2. E. A. Allen, ”New porphyrinic and chlorophyllic and compositions and process therefore,” U. S. Patent 3, 102, 891 (Sept. 3, 1963)
3. J. Howell Hughes and A. L. Latner, ”Chlorophyll and hemoglobin regeneration after hemorrhage” Journal of Physiology 86, 388-395 (1936)
4. V. Reshetnickov et al. ”Photosensitizer and method for production thereof,” U. S. Patent 6,969,765 November 29 (2005)
5. J. W. Fahey et al. ”Chlorophyll, chlorophyllin and related tetrapyrroles are significant inducers of mammalian phase 2 cytoprotective genes,” Carcinogenesis 26/7, 1247-1255 (2005)
6. E. G. Vakulovskaya, ”Photodynamic therapy and fluorescent diagnostics of head and neck cancer with second-generation photosensitizers,” Proc. of SPIE 5973, 81-86 (2005).
7. P. A. Egner et al. ”Chlorophyllin intervention reduces aflatoxin-DNA adducts in individuals at high risk for liver cancer.” PNAS 98 14601-14606 (2001)