Så här görs vetegräspulver!

Det är nyttigt med vetegräs. Men den som börjar titta sig omkring på nätet upptäcker snart att vetegräs kommer i många olika former. Och leverantörerna ger väldigt lite information om vad det gröna pulvret egentligen består av. Förutom att det består av vetegräs, då.

Den vanligaste varianten är det som kallas just ”vetegräspulver”, och det framställs enligt följande steg. Den här beskrivningen kommer från de tillverkare som levererar det vetegräs jag dricker (och säljer på basbalans.se) . Det kan säkert skilja lite mellan tillverkare. Men alla de tillverkare av ekologiskt vetegräs som jag har pratat med har haft liknande processer.

  1. Färskt vetegräs väljs ut och skördas
  2. Smuts och jord skakas bort
  3. Vetegräset tvättas av en gång
  4. Gräset får flyta i hett vatten (95 grader) i 60-90 sekunder och kyls sedan ned med kallt vatten
  5. Med en centrifug skakas det mesta av vattnet bort, och sedan lufttorkar gräset i varmluft (80 grader) under några timmar
  6. Grässtråna krossas och pulvriseras
  7. Pulvret steriliseras med hjälp av varmluft
  8. Det färdiga pulvret packas och vägs

Vetegräspulver består alltså av rent vetegräs som har pulvriserats. Så enkelt är det.

Det finns också ett annat slags vetegräspulver som heter vetegräsjuicepulver, eller bara juicepulver av vetegräs. Det är ovanligare, svårt att få tag i, dyrare men innehåller ännu mera nyttigheter eftersom mer av vetegräsets egen vätska tas till vara under tillverkningen.

Har du frågor eller andra tankar om vetegräs? Skriv gärna en kommentar!