Vad är vetegräs?

Vetegräs är det gräs som växer upp när du planterar vete. Så enkelt är det.

Vetegräs och juice gjord av vetegräs sägs ofta vara mycket bra för hälsan. Men svenska regler för hur man marknadsför kosttillskott är rätt restriktiva (med rätta) och därför är de flesta formuleringar du hittar väldigt vaga.

Vetegräs är nyttigt precis som övrig frukt, grönsaker, bär och övriga vegetabilier är nyttiga. Något dokumenterat stöd för att just vetegräs skulle kunna bota sjukdomar finns emellertid inte. Samtidigt finns det många som rapporterar positiva effekter.

Liksom många andra vegetabilier innehåller vetegräs vitaminer, mineraler och andra nyttiga ämnen. Vetegräs innehåller bl.a. en del C-vitamin, betakaroten, folsyra och klorofyll.

Vetegräs dricks som juice, antingen färskpressad direkt ur vetegräset, eller genom att lösa ett pulver i vätska.

Det är även skillnad på olika pulver. Vetegräspulver består av väldigt finfördelat vetegräs som löses i vatten. Vetegräs-juice-pulver framställs genom att pressa juicen ur det färska vetegräset och sedan torka det. Det ger ett pulver som löser sig lättare i vatten och har lite högre koncentration av nyttigheter. Och det är självklart dyrare. Den första sorten är vanligare.