Vetegräs – humbug?

Många hör av sig till oss och berättar om effekterna de upplever av vetegräset. Det gäller allt från krånglande magar som blir bättre, eksem som försvinner, och mensvärk som mildras. Bland mycket annat.

Och det väcker ju frågan:

Vad är det egentligen som gör vetegräs så fantastiskt?

Bra fråga.

Och jag ska sticka ut hakan och erkänna att den frågan är förvånansvärt svårt att svara på.

Om du läser innehållsförteckningen för vetegräs noggrant (efter att du dubbelkollat ursprung och certifieringar) så ser du att vetegräs egentligen inte innehåller särkilt höga doser av nånting.

Ta till exempel en titt på innehållsförteckningen på vårt vetegräs:

Näringsvärden vetegräspulver

Den snabba slutsatsen man kan dra att det inte är särskilt mycket av varje mineral och vitamin i vetegräs. På papperet ser en multivitamintablett mycket bättre ut.

(Och vi är väldigt stolta över vår innehållsförteckning, och vi inte hittat någon leverantör av ekologiskt vetegräspulver som kan matcha den!)

När du tar en dagsdos vetegräs är det alltså ”bara” vitamin A som du får hela dagsbehovet för, enligt rådande normer.

Är det vitamin A som står för hälsoeffekterna?

A-vitamin har en rad olika viktiga uppgifter i kroppen. Bland annat följande:

  • Bidra till normal omsättning av järn
  • Bidra till att bibehålla normala slemhinnor
  • Bidra till att bibehålla normal hud
  • Bidra till att bibehålla normal synförmåga
  • Bidra till immunsystemets normala funktion
  • Spela en roll i celldelningsprocessen

Om du är lite påläst kring vitaminer kanske du dessutom vet att vitamin A kan vara farligt att överdosera. Om du är ännu mer påläst vet du att detta inte gäller formen betakaroten. Betakaroten är nämligen bara ett förstadie till vitamin A. Med hjälp av betakaroten kan kroppen tillverka sitt eget vitamin A. Och då tillverkas bara den mängd du behöver.

Så visst står vitamin A för en del av effekterna från vetegräs.

Men det förklarar knappast allting.

Är det klorofyllet?

Många oseriösa handlare hävdar att vetegräs innehåller ca 70% klorofyll, och att det är därifrån många av hälsoeffekterna kommer ifrån.

Och visst är det bevisat att klorofyll har många positiva hälsoeffekter. Och visst innehåller vetegräs klorofyll. Men ett bra vetegräs innehåller ca 1% klorofyll. Och det är mycket möjligt att det räcker för att ge de positiva hälsoeffekterna.

Men rätt ska vara rätt. Och 70% klorofyll är en ren lögn.

Fibrer?

Många av våra kunder berättar hur deras mage blir mycket bättre med vetegräs. Det hänger förmodligen samman med den höga mängden fibrer som finns i vetegräspulvret.

Tyvärr är dagens husmanskost väldigt fattig på fibrer, så jag är övertygad om att fibrerna har en viktig del i de mystiska, positiva effekterna av vetegräset.

Något annat magiskt?

Men många vittnar om andra effekter från vetegräs. Till exempel eksem som försvinner och reumatism som blir bättre.

Sådana positiva effekter går inte att förklara med de låga doserna av vitaminer och mineraler i vetegräset.

Sanningen är att ingen vet!

Men det är få som vågar erkänna.

Mänskligheten har en väldigt begränsad kunskap om hur hälsa och näring egentligen hänger ihop. Det finns helt enkelt väldigt lite forskning på det området.

Så vi vet inte. Vilket väcker frågan:

Är allt bara humbug?

Tyvärr finns det fanatiker ”out there” som har teorier kring det ena och det andra. Som de för fram som fullständiga sanningar.

De förklarar effekterna på fullständigt ovetenskapliga vis. Det är livs-energin i klorofyllet som gör det. Eller positiva vibrationer påverkar kroppen och hjälper den till balans.

Och då får de hela forskarvärlden efter sig. För man får faktiskt inte fara med osanna påståenden. Särskilt inte i marknadsföring av en produkt. För då blir det vilseledande.

Men som sagt. Ingen vet vad effekterna beror på. Inte ens forskarna.

Det betyder inte att effekterna inte finns. Det betyder att man inte vet exakt vilka effekterna är, och än mindre förstår vad de beror på.

Sambandet mellan kropp och näring är helt enkelt komplext och svårt att förklara.

Min teori…

Min högst personliga teori är helt ovetenskaplig.

Jag tror att de flesta sjukdomar och symptom beror på en obalans i kroppen. Obalanser som uppstår när kroppen har brist på resurser. Om du har brist på magnesium kommer du att uppleva vissa symptom. Om du har brist på zink får du ett annat.

Knappast rocket-science så långt, eller hur?

Vetegräs innehåller många olika mineraler och vitaminer. Många i så små doser att de inte kommer med på innehållsförteckningen.

Så nästan oavsett vad du har brist på så är det hyfsad chans att vetegräset i alla fall kan bidra till att kompensera de bristerna.

Det förklarar, tycker jag, varför vetegräs tycks hjälpa mot så många olika problem. Och det förklarar också varför det är så svårt att säga exakt vilka effekter som vetegräset ger. Det beror ju på utgångsläget.

Well. There it is…

Jag vet inte exakt varför vetegräs är så bra. Jag har ingen vetenskaplig förklaring.

Jag bara tror.

Vad tror du?